Skip to main content

Help mijn sieraad geeft zwart af!

Nee, dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe kan dat nou?

Zo wordt sterling zilver (925) gemaakt

Sterling** zilver, ook wel aangeduid als 925,  bestaat voor 92,5 % uit echt zilver. Hoezo dat? Waarom is het niet voor 100%? Omdat 100% zilver te zacht is om te verwerken in sieraden. Daarom wordt er 7,5% koper toegevoegd aan het zilver, zodat het zilver (999) steviger en harder wordt. Als er 7,5% koper aan is toegevoegd heeft het sterling zilver (925). De term sterling komt uit Engeland.

Zilver oxideert en wordt zwart

Zilver oxideert door de lucht. Als je sterling zilveren sieraden aan een sieraden-rek hangt dan ziet het zilver er op een gegeven moment zwart uit. Gelukkig kun je dit weer oppoetsen, maar het is toch raadzamer je sieraden in een sieradendoosje te bewaren.

Waarom geeft het ene paar oorbellen wel af en het andere paar niet

Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op de omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.  Ter vervanging van de nikkel wordt nu vaak een laagje fijnzilver of een laagje rhodium aan de oorbellen toegevoegd. Echter zal dit laagje op een gegeven moment van de oorbellen afslijten.  Oorbellen schoonmaken met een ‘dompelbad raad ik dan ook af. Het laagje op de oorhaken zal er snel af zijn en de oorhaak dus snel zwart afgeven.

** De aanduiding sterling zilver is ontleend aan het oud-Engelse steorling. Het woord steorling betekent ‘met een kleine ster’ dit verwijst naar zilveren munten die in Normandië werden voorzien van een ster. Naast het Engelse woord steorling heeft ook het Franse woord ‘esterlin’ invloed gehad op de naam aanduiding. Het Franse woord ‘esterlin’ kan worden vertaald met het Nederlandse woord ‘hard’. Sterling zilver staat dus in feite voor hard zilver.